Kurtturuusu – Hävittäminen pihoiltanne ja taloyhtiönne piha-alueilta

Meille kaikille niin tuttu kurtturuusu, joka koristaa monien pihaa on haitallinen vieraslaji, jonka kasvattaminen on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan kiellettyä 1.6.2022 lähtien.

 

Kurtturuusu (Rosa rugosa), mukaan lukien sen valkokukkainen muoto (R. rugosa f. alba), on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Sen maahantuonti, myynti ja ostaminen on kielletty, eikä sitä myöskään saa päästää leviämään ympäristöön. Kurtturuusun kasvattaminen on kiellettyä 1.6.2022 lähtien.

Valtioneuvoston asetuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei kurtturuusu valtaa kotoperäisten lajien elinympäristöjä. Täten kiinteistönomistajan tai -haltijan on hävitettävä pihallaan kasvava kurtturuusu. Kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut (R. rugosa -ryhmä) eivät ole kiellettyjä, joten on tärkeää erottaa kurtturuusut niistä sekä muista ruusulajeista.

 

 

Miten sitten tunnistan kurtturuusun?

Kurtturuusun tunnusmerkit ovat;

* Erittäin kurttuinen lehti

* Kukassa on vain viisi terälehteä 

* Varressa piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia, ja niitä on tiheästi alhaalta ylös. 

 

Kurtturuusut ovat 0,3-1,5 metriä korkea, tiheitä kasvustoja muodostava pensas. Kurtturuusu kukkii kesäkuusta- lokakuuhun yksinkertaisin kukin, joiden väri voi vaihdella aniliininpunaisesta vaaleanapunaiseen ja valkoiseen. Loppukesästä kypsyvät kurtturuusun marjat, jotka ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä.

 

 

 

Kurtturuusun hävittäminen

Tämä lajike tulee hävittää puutarhoista, pihoista, uimarannoilta ja teiden varsilta. Kurtturuusun hävittäminen on työlästä ja vie aikaa. Pienemmät yksilöt saa revittyä maasta käsinkin, mutta isommat yksilöt vaativat koneellista apua. 🚜

Kurtturuusun torjunta vaatii aikaa ja sitkeyttä. Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla ylös, tukahduttamalla ja näivettämällä. Kaivamalla poistaen kannattaa olla tarkkana, jotta saa koko kasvin kerralla hävitettyä. Tukahduttamalla ja näännyttämällä kurtturuusun hävittäminen on hitaampaa, mutta yhtä tehokasta. 
 

Alkusyksyllä on hyvä aika poistaa kurtturuusut ja me voimme auttaa siinä hommassa!

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Ota yhteyttä