Energiaomavaraisuutta aurinkopaneeleilla

Juustoportin tehdaspäällikkö Marko Viitala esitteli katolle asennettuja paneeleita.
Juustoportin tehdaspäällikkö Marko Viitala esitteli katolle asennettuja paneeleita.

Kotimaisen meijerialan perheyrityksen Juustoportti oy:n Jalasjärven-tehtaan katolle on asennettu 500 aurinkopaneelia ja tulokset ovat olleet lupaavia. Paneeleilla on saatu tasattua
verkosta otettavan sähkön tarvetta kuumina kesäpäivinä.

Yhteensä paneeleita on tarkoitus asentaa seuraavassa vaiheessa tuhat, jolloin voimalan nimellisteho on noin 300 kilowattia. Loput paneelit asennetaan kuitenkin vasta, kun käyttökokemuksia on saatu täyden vuoden ajalta.

– Tämä oli meillä ensimmäinen vaihe ja aurinkovoimala on käytössä ensimmäistä vuotta. Olemme kiinnostuneita tulevaisuudessa mahdollisesti laajentamaan voimalaa, kun on tullut lisää käyttökokemuksia. Ensimmäisen vuoden aikana olemme nähneet, että nämä toimivat oikeasti ja kattorakenteet kestävät hyvin. Nyt uskaltaa lähteä kaavailemaan tulevaisuudessa mahdollisesti isompaa voimalaa, Juustoportin markkinointi- ja viestintävastaava Niklas Keski-Kasari kertoo.

Tehtaassa käytetty energia on jo pitkään ollut hiilidioksidivapaata ja uusiutuvaa, mutta Juustoportti halusi täydentää energiaa omalla tuotannolla.

– Aurinkopaneelit valittiin, koska meidän energiankuluksemme on suurinta silloin, kun auringonpaistetta on eniten, Keski-Kasari kertoo.

Kylmälaitteet syövät ison osan Juustoportin käyttämästä energiasta ja kuumalla säällä jäähdytyksen tarve on entistä suurempi. Aurinkopaneelien 144 kilowatin nimellisteho riittää parhaillaan yli puolille kylmäkoneista, mikä vähentää merkittävästi verkkovirran tarvetta. Oman voimalan ansiosta tehtaaseen ei tarvitse myöskään tällä hetkellä hankkia suurempia muuntajia, sillä paneelit laskevat kesän huippukuormaa merkittävästi.

Projektin urakoinnista vastasivat Jalasjärven Sähköasennus oy ja Lem-Kem oy, joka myös toimitti paneelit. Koko asennus valmistui kahdessa viikossa viime syksynä ja useita työvaiheita tehtiin samanaikaisesti. Yksi asentaja asensi kattokiinnikkeitä ja samaan aikaan toinen veti johdotuksia ja kolmas ruuvasi inverttereitä.

Juustoportin Jalasjärven-kahvilan pihalle on asennettu sähköauton latausasemia.

Meijerin kuluttamaa energiaa pystytään tarkastelemaan päivätasolla ja paneelien tuottamaa energiaa pystyy seuraamaan näytöiltä, jotka on asennettu Juustoportin Jalasjärven juustokahvilaan. Juustoportin tehtaassa on aurinkopaneelien lisäksi muitakin energianhallintajärjestelmiä.

– Yritämme jatkuvasti pienentää energiajalanjälkeämme, eli koko ajan ostamme energiatehokkaampia koneita. Pyrimme myös ottamaan lämpöä yhä paremmin talteen ja tutkimme uusia vaihtoehtojalämmön talteenottoon ja energiantuotantoon.

Toisin kuin tehtaan jäähdytykseen, lämmitykseen ei kulu ylimääräistä energiaa, sillä siihen käytetään hukkalämpöä. Lämmön lisäksi ilmastoinnissa ja kylmäkoneissa on energiantalteenottojärjestelmä ja Jalasjärven-kahvilassa on maalämpö ja -kylmä.

Kiia Einola, teksti
Maria Heinola, kuvat

Artikkeli on julkaistu Sähköala-lehden numerossa 9/2018

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot