Pihojen ammattilainen palveluksessasi

Etusivu » Palvelut » Viherrakentaminen

Viherrakentaminen – Rauma, Eurajoki, Lappi, Luvia

Viherrakentaminen on oivallinen keino parantaa kiinteistön pihan ulkoasua sekä lisätä pihan viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Huolellisesti suunniteltu, helppohoitoinen ja hyvin pidetty piha nostaa myös kiinteistön arvoa ja pienentää huoltokustannuksia.

Viherrakentaminen kuuluu luontevana osana kiinteistöhuollon palveluihin. Viherrakentajat, puutarhurit ja viheralueiden hoitoon erikoistuneet ammattilaiset huolehtivat pihojen pienistä ja suuremmista muutostöistä joustavasti ja laadukkaasti. 

Teemme myös kaikenlaista pihasuunnittelua ja viherrakentamista

Konsultoimme teitä mielellämme lisää siitä, miten kiinteistön ympäristöstä saadaan turvallinen ja viihtyisä.

Kurtturuusun hävittäminen

 

Kurtturuusu, mukaan lukien sen valkokukkainen muoto, on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Sen maahantuonti, myynti ja osto on kielletty, eikä sitä myöskään saa päästää leviämään ympäristöön – eli tämä lajike tulee hävittää puutarhoista, pihoista, uimarannoilta ja teiden varsilta.

Kurtturuusun hävittäminen on työlästä ja vie aikaa. Pienemmät yksilöt saa revittyä maasta käsinkin, mutta isommat yksilöt vaativat koneellista apua. 🚜 Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla ylös, tukahduttamalla ja näivettämällä. Kaivamalla poistaen kannattaa olla tarkkana, jotta saa koko kasvin kerralla hävitettyä. Tukahduttamalla ja näännyttämällä kurtturuusun hävittäminen on hitaampaa, mutta yhtä tehokasta. 

Alkusyksyllä on hyvä aika poistaa kurtturuusut ja me voimme auttaa siinä hommassa!

 

Miten tunnistaa kurtturuusun?

 

  • Erittäin kurttuinen lehti
  • Kukassa on vain viisi terälehteä
  • Varressa piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja
    karvaisia, ja niitä on tiheästi alhaalta ylös.

 

Kurtturuusut ovat 0,3-1,5 metriä korkea, tiheitä kasvustoja muodostava pensas. Kurtturuusu kukkii kesäkuusta- lokakuuhun yksinkertaisin kukin, joiden väri voi vaihdella aniliininpunaisesta vaaleanapunaiseen ja valkoiseen. Loppukesästä kurtturuusun marjat kypsyvät – ne ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä.

Kevätistutuksia - Orvokkien istutus ja hoito

Keväällä on paras aika laittaa kauniit ja kestävät orvokit maahan ja ruukkuihin. Orvokit kestävät hyvin pikku pakkasia, ja vaikka kylmä sää saisi ne nuokkumaan, auringon lämmittäessä orvokit piristyvät nopeasti.

Orvokin hoito-ohjeet:

  • Istutuspaikka

Orvokit viihtyvät niin auringossa kuin varjossakin, joten puolivarjoinen paikka on ihanteellinen.

  • Kasvualusta

Orvokit kannattaa istuttaa laadukkaaseen, ravinteikkaaseen multaan, kuten kesäkukkamultaan, joka on kosteutta pidättävää ja peruslannoitettua.

  • Ravinteet ja kastelu

    Lannoita säännöllisesti kastelulannoitteella. Kastelujen välillä kannattaa antaa mullan kuivahtaa välillä. Hyvänä vinkkinä kasteluntarpeesta kertoo mullan kokeileminen sormella; jos multa tarttuu sormeen, lykkää kastelua vielä. Auringonpaisteessa kastelun tarve lisääntyy.

Kuihtuneita kukkia kannattaa nyppiä pois, niin orvokki jaksaa kukkia runsaasti ja kehittää uusia nuppuja.

 

Kuusiaidan hoito ja leikkaus

 

Hoidettu kuusiaita on pitkäikäinen. Kuusiaidan hoitaminen on yllättävän helppoa, kunhan sitä hoitaa säännöllisesti. Kuusiaidan säännöllinen leikkaaminen aloitetaan parin vuoden kuluttua istutuksesta. Hoitoleikkauksilla saa kuusiaidasta näyttävän, tuuhean, tasapainoisen ja lumikuormia kestävän.

Kuusiaidan istuttamisessa kannattaa ottaa huomioon kasvupaikka – aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka on paras. Ihanteellinen kasvupaikka on myös hapan maa, jossa on kosteutta ja ravinteita kohtalaisesti. Taimet kannattaa istuttaa tiheästi, kolme tainta metrille.

 

Miten ja milloin kuusiaitaa leikataan?

 

Kuusiaidan leikkaamisen tyypillisiä ajankohtia ovat kevät ja syksy – hyvä aika väli on maalis-marraskuu, kun lämpömittari on plussan puolella ja kuusiaita sula lumesta. Kuusiaita leikataan, kun se on lepotilassa, juuri ennen kasvua ja sen jälkeen.

Aitaa typistetään sivuilta, jolloin poistetaan edellisen vuoden kasvustoa. Vuosittain aidan sivustoille jätetään uutta kasvua vain parisen senttiä. Liikaa ei kannata leikata, sillä vain nuoriin versoihin muodostuu silmuja, eli oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun saakka. Latvat katkaistaan vasta sitten, kun kuusiaita on halutun korkuinen.

Kuusiaita muotoillaan ylöspäin kapenevaksi ja teräväkärkiseksi, A:n muotoiseksi, jotta aita ei kerää suuria määriä lunta ja alemmatkin oksat saavat valoa.

Leikkaa kuusiaita joka vuosi samaan tapaan, älä jätä välivuosia hoitoleikkauksiin.

Meiltä saat apua kuusiaidan hoitoleikkauksiin tarvittaessa!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot