Hoidettu puutarha on silmänilo
Nyt on paras aika laittaa kauniit ja kestävät orvokit maahan ja ruukkuihin. Orvokit kestävät hyvin pikku pakkasia, ja vaikka kylmä sää saisi ne nuokkumaan, auringon lämmittäessä orvokit piristyvät nopeasti.
Orvokin hoito-ohjeet:
Istutuspaikka
Orvokit viihtyvät niin auringossa kuin varjossakin, joten puolivarjoinen paikka on ihanteellinen.
Kasvualusta
Orvokit kannattaa istuttaa laadukkaaseen, ravinteikkaaseen multaan, kuten kesäkukkamultaan, joka on kosteutta pidättävää ja peruslannoitettua.
Ravinteet ja kastelu
Lannoita säännöllisesti kastelulannoitteella. Kastelujen välillä kannattaa antaa mullan kuivahtaa välillä. Hyvänä vinkkinä kasteluntarpeesta kertoo mullan kokeileminen sormella, jos multa tarttuu sormeen, lykkää kastelua vielä. Auringonpaisteessa kastelun tarve lisääntyy.
Kuihtuneita kukkia kannattaa nyppiä pois, niin orvokki jaksaa kukkia runsaasti ja kehittää uusia nuppuja.
Hoidettu kuusiaita on pitkäikäinen ja omistajan ylpeydenaihe. Kuusiaidan hoitoa pidetään turhaan työläänä, se on yllättävän helppoa, kunhan hoidat kuusiaitaa säännöllisesti. Säännöllisillä hoitoleikkauksilla saat kuusiaidasta näyttävän, tuuhean, tasapainoisen ja lumikuormia kestävän silmänilon pihallesi. Kuusiaidan säännöllinen leikkaaminen aloitetaan parin vuoden kuluttua istutuksesta. Hoitamattomana kuusiaita on oikea kammotus ja sen alasleikkaus ei auta kuusiaitaa elpymään loistoonsa.
Kuusiaidan istuttamisessa kannattaa ottaa huomioon kasvupaikka, aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka on paras. Ihanteellinen kasvu paikka on hapan maa, jossa on kosteutta ja ravinteita kohtalaisesti. Taimet kannattaa istuttaa tiheästi, 3 tainta metrille.
Kuusiaidan leikkaamisen tyypillisiä ajankohtia ovat kevät ja syksy, hyvä aika väli on marras-maaliskuu, kun lämpömittari on plussan puolella ja kuusiaita sula lumesta. Kuusiaita leikataan, kun se on lepotilassa, juuri ennen kasvua ja sen jälkeen.
Aitaa typistetään sivuilta, jolloin poistetaan edellisen vuoden kasvustoa. Vuosittain aidan sivustoille jätetään uutta kasvua vain parisen senttiä. Liikaa ei kannata leikata, sillä vain nuoriin versoihin muodostuu silmuja. Eli oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun saakka. Latvat katkaistaan vasta sitten, kun kuusiaita on halutun korkuinen.
Kuusiaita muotoillaan ylöspäin kapenevaksi ja teräväkärkiseksi, A:n muotoiseksi, sillä leveä aita kerää suuret määrät lunta ja samalla varmistetaan alempien oksien valon saanti. Aidan muoto voi kärsiä ja oksat murtua lumimäärän suuruudesta. Liian leveän kuusiaidan sisemmät neulaset varisevat valon puutteesta, jolloin aidasta tulee harva.
Leikkaa kuusiaita joka vuosi samaan tapaan, älä jätä välivuosia hoitoleikkauksiin.
Meiltä saat apua kuusiaidan hoitoleikkauksiin tarvittaessa!
© Eurajoen Kiinteistöpalvelu Oy